logo here
logo here
ZoomZoomZoomZoomZoomZoomZoomZoomZoomZoomZoomZoomZoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom

Portret i Lisa Gherardini, i njohur si La Joconde ose Monna Lisa

Me datë: Data e krijimit / prodhimit: çereku i parë i shekullit të 16-të (1503 - 1518)
Autor: Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci, aka Leonardo da Vinci) Itali, Shkolla e
Numri i inventarit: Numri kryesor: INV 779 Numri tjetër i inventarit: MR 316
Mbledhja: Departamenti i Pikturave
Artist / krijues / Shkolla / qendra artistike: Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci, aka Leonardo da Vinci) (Vinci (Firence), 1452 - Amboise, 1519) Italia Shkolla e

Përshkrim

Emri / Titulli i objektit: Titulli: Portreti i Lisa Gherardini, i njohur si La Joconde ose Monna Lisa
Përshkrimi / Karakteristikat:

Karakteristikat fizike

Përmasat: Lartësia: 0,77 m; Gjerësia: 0,53 m
Materialet dhe teknikat: vaj në dru

Vendet dhe datat

Me datë: Tremujori i parë i shekullit të 16-të (1503 - 1518)

Historia

Historia e objektit: Filloi rreth vitit 1503 për Francesco del Giocondo, zotëri fiorentin (1460-1539); ? Cloux, 1517 (cituar nga Béatis, red. Chastel, 1986, f. 104); ? fituar nga François Ier, 1518 (Jestaz, Revue de l'Art, 1999/4).
Koleksionist / Pronar i mëparshëm / Komisioner / Arkeolog / Dedikate: Francis I Giocondo, Francesco del
Detajet e blerjes: ish koleksion mbretëror / kurorë
Data e blerjes: datë: 1518
Në pronësi të: Shtet
Mbahet nga: Muzeu i Luvrit, Departamenti i Pikturave

Indeksi

Kategoria:
Vendndodhja e objektit | Vendndodhja aktuale: Denon, [Pikturuar] Salla 711 - Dhoma e Mona Lisa, Salla 711 - (Dhoma e Shteteve)
Ekspozitat: Kredi e jashtëzakonshme, Moskë (Federata Ruse), Muzeu Shtetëror i Arteve të Bukura Pushkin, 15.06.1974 - 28.07.1974, faza e një ekspozite udhëtuese,Kredi e jashtëzakonshme, New York (Shtetet e Bashkuara), Muzeu Metropolitan i Artit, 02/07/1963 - 03/04/1963, faza e një ekspozite udhëtuese,Kredi e jashtëzakonshme, Uashington (Shtetet e Bashkuara), Galeria Kombëtare e Artit, 10/01/1963 - 03/02/1963, faza e një ekspozite udhëtuese,Kredi e jashtëzakonshme, Tokio (Japoni), Muzeu Metropolitan i Artit, 16/04/1974 - 06/11/1974, faza e një ekspozite udhëtuese

Bibliografi

 • Delieuvin, Vincent, nën drejtimin e; Franck, Louis, nën drejtimin e. Leonardo DeVinci. [Ekspozitë, Paris, Musée du Louvre, 24 tetor 2019 - 24 shkurt 2020] Botimet Paris, Louvre; Hazan, 2019., f. : 57, 79, 142, 144, 154, 224-233, 269, 270, 278, 316, 322, 335-337, 358-369, fig. 74 f. 227, detaje f. 214-215, f. 346-347
 • Milovanoviç, Nicolas. Louvre 1h30 Chrono. Guida turistike. Paris, Louvre éditions / Hazan, 2018., f. : 30-31, i sëmurë. kol
 • Rumberg, Per; Shawe-Taylor, Desmond. Charles I: King and Collector. [Ekspozitë, Londër, Akademia Mbretërore e Arteve, 27 janar - 15 prill 2018]. London, Royal Academy of Arts, 2018., f. : 102
 • Universiteti i Sorbonës në Paris; Muzeu Pushkin (red.). Antonova, Irina; Saint-Chéron, François de. etj. Zërat e heshtjes. Muzeu Imagjinar i André Malraux. [Ekspozitë, Moskë (Federata Ruse), Muzeu Shtetëror i Arteve të Bukura Pushkin, 30 nëntor 2016 deri më 16 shkurt 2017]. Moskë, Pareto-Print, 2016., f. : 295, i sëmurë. kol
 • Marani, Pietro C.; Fiorio, Maria Teresa. Leonardo da Vinçi 1452-1519. Il disegno del mondo. [Ekspozita, Milano, Palazzo Reale, 16 Prill - 19 Korrik 2015]. Milan, Skira, 2015. 614 f., ISBN: 978-88-572-2908-9., P. : 360, i sëmurë. kol f. 360, n ° 6
 • Szanto, Mickaël; Milovanovic, Nicolas, redaktuar nga. Zog dhe Zoti. [Ekspozitë, Paris, Musée du Louvre, 30 mars - 29 qershor 2015]. Paris, Botimet Hazan / Louvre, 2015., f. : 255
 • Bertinet, Arnaud. Muzetë e Napoleonit III: një institucion për artet (1849-1872). Paris, mare & martin, 2015., f. : 95, 523
 • Ciardi, Roberto Paolo. "Il mito nel mito: la Gioconda di Leonardo, fantasmi e fantasie" në Leonardo da Vinci 1452-1519 - Il disegno del mondo. [Ekspozita, Milano, Palazzo Reale, nga 16 Prill deri më 19 Korrik 2015]. Milano, Skira Editore, 2015, f. 490-513., P. : 360-361, i sëmurë. kol
 • Pomarède, Vincent. Tabela e muajit n ° 211: Nga Jocondoclasty në Jocondophilia. Një koleksion i Mona Lizës dhuruar Luvrit nga Jean Margat. Tabela e muajit, nga 7 maj - 2 qershor 2014. 2014., f. : 1-3
 • Brownlee, Peter John. Galeria e Luvrit e Samuel FB Morse. Një udhëzues për Pikturën. Chicago, Terra Foundation për Artin Amerikan, 2014., f. : 24
 • Seng, Chan Hou; Chiao, Weng. Kryeveprat e Muzeve Kombëtare Franceze - Obras Primas da Pintura dos Museus Nacionals de França - Kryeveprat e Pikturës nga Muzetë Kombëtare Franceze. [Ekspozitë, Makao (Kinë), Muzeu i Artit i Makaos, 27 qershor - 7 shtator 2014]. Macau / Paris, Muzeu i Artit Macau / Takimi i Muzeve Kombëtare - Grand Palais, 2014., f. : 47, i sëmurë. kol
 • Peter John Brownlee (red.) Galeria e Luvrit dhe arti i shpikjes së Samuel FB Morse. [Ekspozitë, ekspozitë udhëtuese nëpër Shtetet e Bashkuara, 2015-2018]. Chicago, Terra Foundation for American Art / Yale University Press, 2014., f. : 12, 27, 38, 162, 173, 199, pl. 1
 • Delavaux, Céline. Vines, Marie-Hélène. Provat e artit. Histori të vogla të artit dhe çështje të mëdha juridike. Paris, Palette ..., 2013., f. : 200-206, 347, rep.
 • Bernadac, Marie-Laure. Michelangelo Pistoletto Viti 1- Qielli në Tokë. [Ekspozitë, Paris, Musée du Louvre, 25 prill - 2 shtator 2013]. Edicionet Paris, Arles, Musée du Louvre / Actes Sud, 2013., f. : IX, i sëmurë. kol
 • Staatliche Kunsthalle Karlsruhe (red.) Stuffmann, Margret; Schäfer, Dorit. Camille Corot. Natur und Traum. [Ekspozita, Karlsruhe, Staatliche Kunsthalle, nga 29 shtator 2012 deri më 6 janar 2013]. Heidelberg Berlin, Kehrer Verlag, 2012., f. : 239, Abb. Une
 • Betard, Dafni. "Restaurimi - 'Sainte Anne" u zbulua. Muzeu i Louvre gjurmon zanafillën dhe fatin e kryeveprës së Leonardo da Vinçit, restaurimi i së cilës nuk është ende unanime ". Le Journal des Arts - Ekspozita, nga 27 Prill deri më 10 Maj. 2012, n ° 368, f. 8. (22.02.2012). , f. : 8, i sëmurë. kol
 • Shkëlqeu, Richard. Redaktore: "Leonardo". Revista Burlington, 1306. 2012, 154, f. 3., f. : 3
 • Botimet e Luvrit (red.) Delieuvin, Vincent, redaktuar nga. La Sainte Anne, kryevepra përfundimtare e Leonardo da Vinçit. [Ekspozitë, Paris, Musée du Louvre, 29 mars - 25 qershor 2012]. Paris and Milan, Louvre Editions, Officina Libraria, 2012., f. : 236, i sëmurë. kol f. 236
 • Zugaza, Miguel. "Wie das Geheimnis der zweiten 'Mona Lisa' gelüfert wurde". Welkunst, 82. Jahrgang. 2012, N ° 3 - März 2012, f. 20., f. : 20, rep.
 • Reinhard-Felice, Mariantonia; Bätschmann, Oskar; Pomarède, Vincent. Korot. Kabineti sekret - Eine Lesende im Kontext. [Ekspozita, Winterthur (Zvicër), Sammlung Oskar Reinhart "Am Römerholz" (SOR), nga 4 shkurt deri më 15 maj 2011]. Mynih, Hirmer Verlag Gmbh, 2011., f. : 119, Abb. 71
 • Hammer-Tugendhat, Daniela. Das Sichtbare und das Unsichtbare. Zur holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts. Këln, Böhlau Verlag, 2009., f. : 184-185, fig. 84
 • Scailliérez, Cécile. Foucart-Walter, Elisabeth, koordinimi editorial. "XVIe siècle", Katalog i pikturave italiane në muzeun e Luvrit. Katalogu përmbledhës: shkolla të tjera të shekullit të 16-të. Paris, Editions Gallimard / Musée du Louvre Editions, 2007., f. : 81, i sëmurë. b & w
 • Mohen, Jean-Pierre, nën drejtimin, Au coeur de La Joconde. Dekodoi Leonardo da Vinci. Edicionet e Parisit, Gallimard, Muzeut Louvre, 2006.,
 • Scailliérez, Cécile. Leonardo DeVinci. Mona Lisa. Koleksion Solo. Botimet, botimet e Louvre / Edicionet El Viso, 2019 (kallam. 2003 me shtojcë).,
 • Scailliérez, Cécile. Leonardo DeVinci. Mona Lisa. Paris, Takimi i Muzeve Kombëtare, 2003.,
 • Marani, Pietro C.; Villata, Edoardo. Leonardo. Una carriera di pittore. Milano, F. Motta, 1999., f. : 27
 • Zöllner, Frank. Leonardo da Vinci, Mona Lisa. Das Porträt der Lisa del Giocondo. Legende und Geschichte. Frankfurt am Main, Fischer, 1994. 85, ISBN: 3-596-11344-X.,
 • Scailliérez, Cécile. Baratte, Sophie; Lefébure, Amaury; Montembault, Marie. François 1er dhe artistët e tij në koleksionet e Luvrit. Paris, Takimi i Muzeve Kombëtare, 1992., f. : 96-97, i sëmurë. b & w, n ° 33
 • Marani, Pietro C., Leonardo. Catalogo Completo. Florence, Cantini, 1989., f. : 21
 • Brejon de Lavergnée, Arnauld. Inventari i Le Brun i vitit 1683. Koleksioni i pikturave nga Louis XIV. Paris, RMN, 1987., f. : 87-88, i sëmurë. b & w, n ° 4
 • Brejon de Lavergnée, Arnauld; Thiébaut, Dominique (red.) Katalog i përmbledhur i ilustruar i pikturave në muzeun e Luvrit. II Italia, Spanja, Gjermania, Britania e Madhe dhe të tjerët. Paris, RMN, 1981., f. : 192, i sëmurë. b & w
 • Ottino della Chiesa, Angela. E gjithë vepra e pikturuar e Caravaggio (prezantimi nga André Chastel). Paris, Flammarion, 1968., f. : 31
 • Heydenreich, Ludwig H .. Leonardo da Vinci. Basel, Holbein, 1954., f. : 6
 • Béguin, Sylvie. Homazhe për Leonardo da Vinçin; ekspozitë për nder të njëqindvjetorit të pestë të lindjes së tij. [Ekspozitë, Paris, Musée du Louvre nga 13 qershor deri më 7 korrik 1952]. Paris, Ed. I Muzeve Kombëtare, 1952., f. : 19-28
 • Hautecoeur, Louis. Muzeu Kombëtar i Luvrit. Katalogu i pikturave të ekspozuara në galeri. II Shkolla Italiane dhe Shkolla Spanjolle. Paris, Muzeumet Kombëtare, 1926., n ° 1601
 • Ricci, Seymour nga. Përshkrimi i arsyeshëm i pikturave në Louvre. I. Shkollat ​​e huaja. Italia dhe Spanja. Paris, Imprimerie de l'art, 1913., n ° 1601
 • Müntz, Eugene. "Kështjella e Fontainebleau në shekullin e 17-të sipas dokumenteve të pabotuara". Kujtime të shoqërisë së historisë së Parisit dhe Ile de France, 12. 1885, f. 259-278. , f. : 267-268
 • Villot, Frédéric. Njoftim për pikturat e ekspozuara në galeritë e Muzeut Kombëtar të Luvrit. Pjesa 1. Shkollat ​​e Italisë [botimi i 2-të]. Paris, Vinchon, 1852., n ° 484
 • Shell, Janice; Sironi, Grazioso. Trashëgimia e Salai dhe Leonardo. Revista Burlington, 1055. 1991, Shkurt, 133, f. 95-108.,
 • Scailliérez, Cécile. Françesku I dhe arti i Hollandës. [Ekspozitë, Paris, Musée du Louvre, 18 tetor 2017 - 15 janar 2018]. Paris, Muzeu i Luvrit, 2017., f. : 248-249
 • Zugaza, Miguel. "Den Sturm überstehen. Presidentierte vdes neue 'Mona Lisa'. (...) Wie das Geheimnis der zweiten 'Mona Lisa' gelüfert wurde". Welkunst, 82 Jahrgang. 2012, N ° 3 März 2012, f.18-19., P. : 4, 20
 • Betard, Dafni. "A Mona Lisa -" bis ", gjeniu në më pak". Le Journal des Arts - Lajme rreth artit dhe tregut të tij në të gjithë botën, 2012, n ° 363, f. 5. (22.02.2012). , f. : 5, i sëmurë. kol f. 8